Groep 6

Welkom in groep 6! 

We starten het jaar met elkaar leren kennen en zijn actief bezig met de groepsvorming.De lessen van de Vreedzame School en Burgerschap staan hierbij centraal. Het is fijn en leerzaam als je samen verantwoordelijk leert te zijn voor de sfeer in de groep. We maken groepsafspraken en verdelen de taken binnen de groep. Denk bijvoorbeeld aan uitdelen van materialen, planten water geven, oud papier wegbrengen, klas aanvegen, enz. 

Wat doen we allemaal in groep 6?

Elke dag starten we met automatiseren. Zo oefenen we extra de vermenigvuldigingen, schrijven we een 5-woorden dictee en lezen we op tempo. Naast het automatiseren op papier doen we dit ook door het spelen van spellen die passen binnen onze doelen waaraan we werken. Daarna gaan we rekenen (methode Pluspunt4). De 'conditietraining rekenen', oftewel het inoefenen en herhalen van eerder geleerde stof, maken/oefenen we na de pauze, zodat we ons goed kunnen focussen om aan éen doel per keer te werken.

Verder werken we natuurlijk aan taal (Taal op Maat) en spelling (Spelling op Maat). Maandag t/m donderdagochtend zijn we bezig met studerend/begrijpend lezen. Hiervoor maken we gebruik van de methode Estafette (nieuwste versie). Daarnaast besteden we wekelijks 3 uur aan wereldoriëntatie met hulp van een interactieve methode, waarbij we thematisch werken en kinderen vooral onderzoekend leren. We mogen Engels (methode Join in) en verkeer niet vergeten natuurlijk.

Leren samenwerken vinden wij erg belang. Daarvoor zetten we o.a. coöperatieve werkvormen in. Hierdoor blijven we ook beter betrokken bij de lessen.

In 2021 is ons schoolplein grotendeels vernieuwd en ingericht met materialen die gebruikt kunnen worden voor bewegend leren. De leerkrachten hebben hiervoor een cursus gevolgd. We gaan dus ook regelmatig met de groep naar buiten om ial bewegend nieuwe vaardigheden aan te leren of te automatiseren.

De expressievakken bestaan dit jaar uit tekenen, handvaardigheid en muziek. Bij muziek krijgen we de eerste tien schoolweken les van een vakdocent. Op maandag en vrijdag gaan we sporten in de sporthal naast onze school en met mooi weer kunnen we gebruik maken van de buitenvelden van de voetbalvereniging. Kortom: groep 6 heeft een druk en gevarieerd lesrooster!

Groetjes van de juffen en kinderen van groep 6

Groep 7/8 wint het Filmfeest!

Gepubliceerd door: Kindcentrum De Bouwsteen
Afgelopen donderdag 1 juni heeft groep 7/8 meegedaan aan het Filmfeest. Het Filmfeest is een initiatief van Filmhub Noord en werd gehouden in de bioscoop van het Forum in Groningen. Hier bleek dat het filmpje ‘De Piraten’ van de kinderen van de Bouwsteen de beste was. Uit twintig ingezonden filmpjes koos de jury dit filmpje als winnaar. Hiermee wonnen ze de juryprijs.   Wat is het Filmfeest? Het Filmfeest is een filmwedstrijd voor kinderen uit de groepen 6,7 en 8. Het is een initiatief van de organisatie Filmhub Noord. Onder begeleiding van een filmdocent (optioneel) werken de kinderen aan een filmpje van maximaal 10 minuten. Deze filmpjes worden uiteindelijk bekeken tijdens het Filmfeest. Kinderen van deelnemende scholen worden als echte filmsterren onthaald. Bij de rode loper worden ze opgewacht door cameramensen en worden ze voorzien van kinderchampagne en popcorn. Er is een juryprijs en een publieksprijs.   Filmgala Assen De winnaars van de juryprijs en de publieksprijs mogen hun provincie vertegenwoordigen op het Filmgala in Assen. In bioscoop ‘De Nieuwe Kolk’ wordt het beste filmpje van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland gekozen. Volgende week reist meester Mischa met de kinderen van groep 7/8 naar Assen. Hier gaan ze hun best doen om ook het filmgala te winnen.  
 

Pannenkoekenmiddag en gezinsbetrokkenheid!

Gepubliceerd door: Kindcentrum De Bouwsteen
Vrijdag 17 maart, Nationale Pannenkoekendag, was het smullen op KC De Bouwsteen! 's Middag hadden de leerlingen hun oppas- oma's, opa's, tantes, ooms of buren uitgenodigd om ze eens te trakteren op een gezellige smulmiddag. De hele school was omgetoverd in een groot restaurant. Heel veel ouders hebben gezamenlijk meer dan 600 pannenkoeken gebakken en de organisatie was in handen van de Ouderraad. Inmiddels is de pannenkoekenmiddag een traditie geworden die goed bezocht wordt en voor de kinderen een waar feest is! Mmmmmm.........
 

Diplomering mediatoren februari 2023

Gepubliceerd door: Kindcentrum De Bouwsteen
Vanuit de Vreedzame school is er veel aandacht voor het zelfstandig oplossen van conflicten. We streven ernaar dat alle conflicten worden opgelost, zodat alle leerlingen met een fijn gevoel naar huis gaan. Naast de structurele aandacht voor het oplossen van conflicten in elke klas, werken wij op KC De Bouwsteen met leerling-mediatoren. Dit zijn leerlingen die helpen bij het oplossen van conflicten. Elk jaar kunnen leerlingen van groep 6 en7 solliciteren naar de taak van mediator. Zij krijgen dan een training aangeboden, zodat ze andere kinderen goed kunnen helpen bij het oplossen van een conflict tijdens de pauzes. Hierbij is het doel om te streven naar een win-win oplossing. 
 

 Kindcentrum De Bouwsteen

Directeur: Carla Jansen

Hardenberg 8
9684 AM, Finsterwolde

Telefoon: 0597 33 15 70
kcbouwsteen@sooog.nl